Voor werkgevers

Ketenaansprakelijkheid. Wat is het en hoe kan ik het verminderen?

Bij wet is de keten bepaald: inlener – uitzender/detacheerder – uitzendkracht/werknemer. In 1e instantie dient de uitzender/detacheerder zorg te dragen voor juiste salarisbetaling aan de uitzendkracht/werknemer én juiste en complete betaling aan de Belastingdienst waar het gaat om alle verschuldigde premieafdracht. Doet de uitzender/detacheerder dit niet, dan blijft de inlener bij wet aansprakelijk ten aanzien van navordering én uitbetaling van achterstallig loon en nog te betalen premieafdracht aan de fiscus.

Buitengewoon vervelend voor elke inlener die hiermee geconfronteerd wordt. Je wilt het niet om 2 redenen: je hebt waarschijnlijk volstrekt te goeder trouw het malafide bureau al betaald en moet nu nogmaals betalen. Dat frustreert, leidt af en is van negatieve invloed op jouw core business. Zorg dat je erbij vandaan blijft.

Hoe? Doe zaken met een NEN 4400-1 gecertificeerd bureau, mét een actuele SNA-inschrijving en betaal gedeeltelijk op de door de uitzender/detacheerder ter beschikking gestelde G-rekening.

Wat helpt mij dit en hoe beperk ik hiermee mijn ketenaansprakelijkheid? Een NEN 4400-1 gecertificeerd en SNA-ingeschreven partij heeft aangetoond een degelijke loonadministratie te voeren, een procedure te hanteren om CAO lonen en beloning juist te bepalen en dat verschuldigde belastingen en sociale premies immer op tijd en volledig zijn voldaan. Maak hiernaast gebruik van de G-rekening. Met jouw storting op deze rekening verminder jij je aansprakelijkheid voor het gedeelte welke je op deze rekening stort. Het betreft immers een geblokkeerde rekening waarmee enkel betalingen aan de fiscus gedaan kunnen worden. Jouw betaling komt zo dus altijd bij de fiscus terecht en kan niet gebruikt worden voor andere doeleinden.

Wil je meer weten? Open onderstaande items en verdiep je verder hoe juist te handelen. Doe enkel zaken met gecertificeerde partijen. Loop geen onnodig risico.

NEN 4400-1

Werkgevers die arbeid inhuren of werk uitbesteden doen er goed aan een gecertificeerde uitzendonderneming of aannemer van werk in te schakelen. Met een op basis van NEN 4400-1 gecertificeerde onderneming uit het Register Normering Arbeid, is men beter beschermd tegen fraude en illegaliteit.

De Stichting Normering Arbeid heeft primair ten doel ondernemingen die arbeid inhuren of die werk uitbesteden te beschermen tegen claims die kunnen voortvloeien uit de inleners- en ketenaansprakelijkheid voor niet afgedragen belastingen en sociale verzekeringspremies en tegen hoge boetes voor het werken met mensen die niet gerechtigd zijn in Nederland te werken of wier identiteit niet of niet juist is vastgesteld.

Om dit doel te bereiken ziet de Stichting Normering Arbeid sinds oktober 2006 toe op de juiste toepassing van de Norm NEN 4400-1. Deze norm is door de branche zelf, in samenspraak met ondernemingen uit het bedrijfsleven en vakorganisaties, ontwikkeld met het doel fraude en illegaliteit tegen te gaan.

NEN 4400-1 is een nationale norm die eisen stelt aan in Nederland gevestigde uitleners en (onder)aannemers van werk met betrekking tot de afdracht van belastingen en sociale premies en het gerechtigd zijn tot het verrichten van arbeid in Nederland. Het doel van de norm is het risico voor opdrachtgevers op verhaal en boetes van de Belastingdienst en andere overheidsinstanties te beperken.

Om te kunnen bepalen of een onderneming voldoet aan de eisen van de norm (conformiteit), wordt de onderneming getoetst door een geaccrediteerde certificatie-instelling. De certificatie-instelling richt zich tijdens een conformiteitsbeoordeling (inspectie) op onderstaande aspecten:

  • de mate waarin de onderneming als entiteit voldoet aan de gestelde minimale eisen
  • de specificaties personeelsadministratie: de mate waarin de registratie van in- en uitdiensttreding juist, volledig en tijdig is vastgesteld/vastgelegd in de personeelsadministratie
  • de specificaties voor de loonadministratie: de mate waarin de loonadministratie juist, volledig en tijdig is gevoerd en daardoor als betrouwbaar kan worden aangemerkt
  • de specificaties financiële administratie: de mate waarin de financiële administratie juist, volledig en tijdig is gevoerd en daaruit voortkomende verplichtingen worden nagekomen
  • als onderdeel van elke inspectie zal de certificatie-instelling ook moeten vaststellen of er bij de onderneming een procedure aanwezig is voor de toepassing van CAO-lonen

Het inspectiecertificaat, dat de certificatie-instelling afgeeft, staat voor het feit dat de beoordeelde onderneming op het moment van de toetsing voldoet aan de specificaties voor de aangifte en afdracht van in Nederland verschuldigde belastingen en sociale verzekeringspremies over de achterliggende periode en met legale in Nederland tot werken gerechtigde werknemers werkt.

Met het inspectiecertificaat kan de beoordeelde onderneming een inschrijving in het openbare Register Normering Arbeid bewerkstelligen. Opdrachtgevers van uitzendondernemingen en (onder)aannemers van werk kunnen in het register Stichting Normering Arbeid raadplegen of ze te maken hebben met een betrouwbare partner die voldoet aan de eisen van NEN 4400-1.

SNA-keurmerk

Het SNA-keurmerk is het keurmerk voor de uitzendsector en aannemers van werk en is ontwikkeld om de risico’s van inleners van arbeid en opdrachtgevers van werk te beperken. Op basis van de huidige wetgeving lopen deze partijen het risico dat zij aansprakelijk worden gesteld voor verplichtingen uit arbeid die door de uitlener of (onder)aannemer niet zijn voldaan. Bedrijven met het SNA-keurmerk worden periodiek gecontroleerd op hun verplichtingen uit arbeid, waardoor het risico voor de inlener en uitbesteder van werk sterk wordt beperkt.

Per 1 juli 2012 geldt er een fiscale vrijwaring over de inlenersaansprakelijkheid. Dit betekent dat inleners die werknemers inlenen van een uitzendbureau met het SNA-keurmerk gevrijwaard kunnen worden van eventuele aansprakelijkheidsstelling door de Belastingdienst ten aanzien van niet betaalde loonheffingen en omzetbelasting door de uitlener.

De ondernemingen met een SNA-keurmerk worden beoordeeld op hun verplichtingen uit arbeid, dit alles met inbegrip van het administreren en bewaren van de vereiste documenten, te weten:

  • de identificatie van de onderneming
  • de aangifte en afdracht van (in Nederland) verschuldigde loonheffingen en omzetbelasting
  • is loonbetaling niet in strijd met de Wet minimumloon en minimum vakantiebijslag
  • het uitvoeren van identiteitscontrole
  • controle op het gerechtigd zijn tot het verrichten van arbeid in Nederland
  • het voorkomen van risico’s op aansprakelijkstelling en boetes voortvloeiend uit in- en doorlenen of uitbesteden van werk

Om te kunnen beoordelen of AutoFlexs BV aan de bovengenoemde verplichtingen voldoet, wordt er tweemaal per jaar geïnspecteerd (NEN-4400-1) door een geaccrediteerde inspectie-instelling.

Bekijk onze SNA verklaring

G-Rekening

Het bestaan van de G-rekening vloeit voort uit de Invorderingswet 1990, waarin de inlenersaansprakelijkheid en de ketenaansprakelijkheid zijn geregeld. Huur jij bijvoorbeeld personeel in via een uitzendbureau of detacheerder, dan ben je volgens deze wet indirect verantwoordelijk voor de afdracht van loonbelasting en premies volks­verzekeringen en werknemers­verzekeringen. Als het uitzendbureau of de detacheerder deze loonheffingen niet betaalt, kan de Belastingdienst jou aansprakelijk stellen.

Uiteraard wil je jouw bedrijf beschermen tegen deze aansprakelijkstelling. Dat kan door alleen zaken te doen met uitzendbureaus of detacheerders die over een G-rekening beschikken. Als jij de verschuldigde loonheffingen op zo’n geblokkeerde G-rekening stort, zal de Belastingdienst je niet aansprakelijk stellen als de uitlener geen loonbelasting of premies afdraagt.

Check hier of jouw uitzender/detacheerder fiscaal volledig en bijtijds betaalt.

NEN certificering én SNA inschrijving
Voor werkgevers

NEN certificering én SNA inschrijving

Je ziet het, er is ons veel aan gelegen alle wet- en regelgeving te volgen, de geldende CAO te volgen, te doen wat je mag verwachten van een degelijk bureau. Door je open en transparant te informeren over jouw risico’s en hoe wij menen deze voor jou te kunnen beperken, hopen we je vertrouwen te winnen.

FYI. Grote marktpartijen doen enkel zaken met gecertificeerde uitleners. Dit is niet voor niets, er gebeurt nog steeds genoeg wat het daglicht niet kan verdragen. Realiseer je dat slechts 40% van de uitzenders in Nederland NEN 4400-1 gecertificeerd is. En 60% (!) dus niet.

We zitten er samen in. Inlener – uitlener – werknemer. Dat verzorg je samen, hoe het hoort. Fatsoenlijk. Degelijk. Betrouwbaar. Interesse gewekt? Laat het ons weten. Neem contact op of bekijk onze Professionals.

Volg onze Certificeringen op LinkedIn
Voor werkgevers

Volg onze Certificeringen op LinkedIn

Als uitlener worden we doorlopend gecertificeerd om aan de meest gangbare normen te voldoen. Jaarlijks wordt ons bedrijf geauditeerd door externen om NEN-4400-1 gecertificeerd te geraken en de inschrijving in het SNA-register veilig te stellen.

Onze doelstelling is telkens deze audits foutloos af te werken. Elke nieuwe audit waarvoor wij ‘slagen’ delen we direct via onze LinkedIn Bedrijfspagina, opdat onze volgers weten dat we onze zaken weer keurig op orde hebben. En natuurlijk communiceren we allerlei andere nieuwswaardige informatie betreffende onze bedrijfsactiviteiten. Interesse? Klik op onderstaande button en aansluitend op ‘volgen’.